Frågor & Svar / Råd inför köp av hjärtstartare

På marknaden finns en mängd aktörer som erbjuder hjärtstartare & utbildning.

Cardius AB har levererat hjärtstartare och utbildning till företag, privatpersoner och myndigheter i hela Sverige sedan 2005. Vi har samlat en gedigen kunskapsbank genom åren och vet vad kvalitet är.

Nedan finner du vanligt förekommande frågor samt en del råd att tänka på vid val av leverantör och hjärtstartare.

Frågor och svar

167604120F: Varför ska jag investera i en hjärtstartare?
S: Över 10.000 människor i olika åldrar drabbas varje år i Sverige av plötsligt hjärtstopp. Den absolut vanligaste dödsorsaken. Alla känner vi nog någon i vår närhet som drabbats. Tiden är avgörande och hjärtstartaren är den enda botande behandlingen.

F: Ambulansen har ju hjärtstartare, varför behöver jag då en hjärtstartare på mitt arbete eller hemma?
S: För att kunna rädda en person som drabbats av plötsligt hjärtstopp måste en hjärt-lungräddning och behandling med hjärtstartare påbörjas snabbt, optimalt inom tre minuter. För varje minut som går, minskas möjligheten till överlevnad med 10%. Det innebär att efter bara några minuter är det oftast för sent. Ambulansen har en snittframkörning på ca 15min eller mer, det är anledningen till våra höga dödstal. Med en hjärtstartare nära till hands inom tre min har vi idag en så hög överlevnadsstatistik som 75%!! En hjärtstartare skall var lika självklar som en brandsläckare.

F: Tänk om det inte är ett hjärtstopp, kan jag göra fel?
S: Nej, en godkänd och klassificerad hjärtstartare har inbyggda säkerhetsfunktioner som gör att det inte går att skjuta en strömstöt om patienten inte behöver det.

F: Behöver jag utbildning för att använda en hjärtstartare?
S: Nej det behövs inte. Apparaten guidar dig genom hela förloppet. Dock rekommenderar vi starkt att gå en utbildning anpassad för din hjärtstartare för att känna dig bekväm med handhavandet, och framförallt, att våga använda den.

F: Kan jag bli ansvarig om en person avlider i samband med en hjälpinsats?
S: Nej, att hjälpa är en god gärning. Om ingen ingriper är döden ett faktum. Enligt lag kan ingen ställas till svars för att ha försökt rädda en annan människa.

F: Är inte en hjärtstartare väldigt dyr?
S: Idag kostar en hjärtstartare inte mer än en bättre dator eller TV. Det är en mycket billig livförsäkring som saknar ersättare om ett plötsligt hjärtstopp inträffar.

F: Hur många gånger kan jag använda hjärtstartaren?
S: Det beror på batteriets kapacitet och status. Efter varje användning måste elektroderna bytas och i vissa fall även batteriet. Kontrollera med din leverantör vad som gäller för just din modell.

F: Hjärtstartaren står alltid i standby, hur ofta måste jag byta batterier?
S: Det beror helt på vilken modell du har. På en modern hjärtstartare bör batteriet hålla mellan 3-6 år beroende på modell.

F: Om personen har en pacemaker vad gör jag då?
S: Det är inget du som användare behöver tänka på. Följ anvisningarna från hjärtstartaren.

Råd inför köp

Råd inför köp av hjärtstartareChecklista inför köp/hyra av hjärtstartare. Innan du investerar i en så livsviktig utrustning som hjärtstartare bör du tänka igenom detta och välja produkter efter just dina behov. Här finner du några punkter som kan vara bra att tänka på.

  1. Välj en leverantör som funnits en lång tid i branschen. Det är viktigt att din leverantör kan produkterna och finns kvar den dagen du behöver reservdelar etc.
  2. Hur länge har hjärtstartaren funnits i Sverige? – välj en hjärtstartare som har funnits etablerad på den svenska marknaden en tid. Många nya tillverkare dyker med flera lågprismärken som inte testats för svenska förhållanden.
  3. Hur ser garantierna ut? Finns hjärtstartaren/leverantören kvar om några år?
  4. Se över prisbilden för förbrukningsartiklar som elektroder och batterier
  5. Erbjuder leverantören utbildning med övningsapparat som motsvarar din skarpa?
  6. Ger hjärtstartaren HLR-instruktioner och stöd vid HLR?
  7. Har hjärtstartaren lång batteritid? (Moderna modeller har 6 års standbytid)
  8. Är hjärtstartaren utrustad med CCD (Current Controlled Defibrillation) vilket innebär att apparaten automatiskt avger strömstöten exakt när hjärtat är som mest mottagligt, vilket ökar möjligheten till en lyckad defibrillering.
  9. Är elektroderna lätta att applicera?
  10. Finns automatiska självtester för att säkerställa driftsäkerhet när den verkligen behövs?
  11. Har du en bullrig miljö eller hörselnedsättning – välj en modell med upplyst textdisplay
  12. Talar ni flera olika språk på arbetsplatsen – välj en modell med knapp för enkelt språkbyte
  13. Har hjärtstartaren automatiskt anpassningsbar strömstyrka? – moderna modeller anpassar strömmen efter kroppsstorlek för att inte skada hjärtmuskeln.
  14. Ska hjärtstartaren sitta i fuktig miljö eller riskerar att utsättas för vattensprinkler– välj modell som är överspolningsbar. IP55
  15. Skall hjärtstartaren användas i marin miljö? – kontrollera att apparaten är certifierad för marin miljö.