Om hjärtstartare (defibrillator)

Hjärtstartare är en apparat som används för att behandla ett plötsligt hjärtstopp kallas för hjärtstartare, defibrillator eller AED. (Automatisk Extern Defibrillator)
Defibrillator kommer från de-fibrillate som betyder ”av-flimra”. När apparaten avger en elstöt så ”av-flimrar” den det flimmer (elektriskt kaos) som pågår i hjärtat vid ett hjärtstopp. Vid en lyckad defibrillering hävs detta kaos och hjärtat kan återgå till sin normala rytm.

Denna moderna typ av hjärtstartare har länge används inom akutsjukvården. Sedan flera år tillbaka kan vem som helst använda en hjärtstartare utan någon som helst sjukvårdsutbildning.

Apparaten guidar användaren med röst och symboler, alt text beroende på modell. Hjärtstartaren analyserar hjärtats rytm, och avgör om det är lämpligt att ge en elektrisk stöt, en defibrillering. Eller om du bara behöver ”stödja” hjärtat genom HLR (hjärt-lungräddning).

Enkel funktion. Dagens hjärtstartare är mycket enkla att använda. Inbyggda säkerhetsfunktioner gör att man kan inte avge en stöt om det inte är nödvändigt. Det finns flera olika modeller av halvautomatiska/helautomatiska hjärtstartare, de flesta lämpar sig mycket bra för personer utan sjukvårdsutbildning.

Apparaterna som finns ute i köpcentrum, företag eller hos privatpersoner är alla batteridrivna och står alltid i standbyläge. Batteritiden är mycket lång, flera år. Alla apparater har elektroder som användaren fäster på patientens bröst, det är genom dessa som apparaten analyserar hjärtrytmen (EKG). Batterier och elektroder är sk. Förbrukningsartiklar och kan enkelt bytas.

Halvautomatisk/Helautomatiska hjärtstartare beskriver den tekniska funktionen hos de apparater som finns på marknaden, oavsett märke. Det betyder att användaren startar apparaten och följer dess instruktioner. Skillnaden mellan den halvautomatiska och den helautomatiska apparaten är att användaren själv måste trycka på strömknappen på de halvautomatiska modellerna, vilket är den vanligaste modellen. Manuella hjärtstartare används bara av utbildad personal inom sjukvården, där användaren själv anger strömstyrka och när stöt skall ges.

Flera olika tillverkare har hjärtstartare i sortimentet. Leverantörerna finns i Europa, USA och nu även i Asien. Några av namnen på marknaden är Primedic, Zoll, Laerdal (philips) och Medtronic.

Om hjärtstopp och hjärtstartare (pdf)

Köp eller hyr din hjärtstartare

För komplett modellprogram och mer information om hjärtstartare och utbildning – besök Cardius.se